Workshop i scenhantverk

 

Att stå på scen kan vara den häftigaste upplevelse som finns, och samtidigt vara mycket skrämmande. Rädsla inför att stå på scen hindrar och hämmar många artister och kan även sänka upplevelsen för publiken.

 

Många säger att det går bra att spela eller sjunga men att allt det som är emellan – att presentera sig själv och sitt material, att säga något mellan låtarna, att hantera misstag och krångel, att avsluta sitt framträdande, det är så svårt.

 

Och vad ska jag göra med armarna när jag sjunger?

 

Många tror att ett bra scenhantverk är något som vissa är födda med och andra inte och att det inte går att göra så mycket åt. Det är inte sant.

 

Den här workshopen handlar om allt det där som är emellan och runtom, om hur man hittar ett sätt att inta scenen som är ens eget, som känns bra. Målet är att man själv och ens publik ska kunna njuta helhjärtat av ett framträdande.

 

Vi börjar med enkla övningar i mindre grupper och sen får den som vill möjligheten att öva in något och därefter stå på scen inför de andra i gruppen. Allt fokus är på scenhantverk och inget på hur duktig man är att spela/sjunga/dansa.

 

En workshop kan rikta sig till alla, enbart till ungdomar eller enbart till flickor och unga kvinnor. Då jag också har kurser för kvinnor om att ”Våga vara tydlig” har jag både erfarenheter och ett speciellt engagemang för att uppmuntra kvinnor i olika åldrar att ta plats på scen.

 

Jag som håller i workshopen heter Lisa Andersson. Jag bodde många år i England och spelade då  i olika band och har hållit kurser och workshops i ämnet. Jag har undervisat i scenhantverk för musikestetelever vid Bromangymnasiet i Hudiksvall och driver sen många år eget företag som föreläsare och handledare.

 

 

Några utlåtanden

 

”Jag har haft förmånen att samarbeta med Lisa Andersson inom ramen för olika musikkurser på Estetiska programmet, Bromangymnasiet, såsom Bruksmusik, Ensemble och Musik-och-Kommunikation.

 

Lisa har främst arbetat med det sceniska uttrycket genom övningar som syftar till att hjälpa ungdomarna att känna sig trygga i en konsertsituation.

 

Detta har genomförts på ett lugnt och metodiskt sätt, ofta med hjälp av humor. Eleverna har fått uppgifter i stigande svårighetsgrad, de har varit delaktiga i utvecklingsprocessen och har fått lära sig att ge feedback.

 

Lisa har ett genuint intresse och förståelse för ungdomar, och en vilja att få dem att växa, att våga och att ta ansvar i gruppen.

 

Lisa har varit en stor inspiratör för mig och för eleverna, hon är en person man kan lita på och lära sig av.”

Elisabeth Andersson, musikdirektör, Njutånger

 

 

”Det finns mycket positivt att säja om Lisa. Något som tydligt märks är att hon är mån om att göra ett bra arbete vilket visar sig i form av både driv och stort engagemang. Hon har dessutom en härlig utstrålning som gör en glad.”

Karin Regnander, tidigare elev på Bromangymnasiet,

Musikestetiska programmet, Hudiksvall

 

 

”Jag tyckte att kursen var givande, utmanande och rolig. Lisa fick alla att känna sig deltagande och vi kände oss i trygga händer, sånt är viktigt när det handlar om att kliva ur sin komfortzon.”

Josefin Borgström, tidigare elev på Bromangymnasiet,

Musikestetiska programmet, Hudiksvall

UNIVEKTOR AB  |  0730-66 27 25  |  lisa@univektor.com

Copyright © UNIVEKTOR AB. Alla rättigheter reserverade. Producerad av IN VISION